PROCEDURA DE RECUPERARE A ACCIZEI PE MOTORINA IN VALOARE DE 40 EURO / 1000 L

Procedura de recuperare a accizei pe motorina in valoare de 40 euro / 1000 litri.
Extras din H.G. 537 / 2014

         Pentru recuperarea accizei de 40 euro / 1000 litri de carburant utilizat de autovehiculele cu masa maxima autorizata de peste 7.5 tone, firmele de transport trebuie sa parcurga urmatoarele etape: 

A)              Inscrierea in în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize.
           
Pentru inscrierea in registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize trebuie completate si depuse la ARR urmatoarele:
  1. Cerere tip, Anexa 2 din 537/2014 http://www.arr.ro/files/acciza/cererea_tip.pdf

Insotita de:

-    certificatul de înregistrare fiscală/ înregistrare în scopuri de TVA;
-    certificatul de atestare fiscală, eliberat de Ageia Naționa de Administrare  
Fisca din care să rezulte că nu există obligaţii de pla restante la bugetul general consolidat;
-    contractul/contractele nr.: _____ încheiat/încheiate cu emitentul cardului
de gestiune a alimentărilor;
-     dovada deţinerii dispersorului electronic pentru distribuţie prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. f) din hotărâre, în cazul operatorilor economici stabiliţi în România;
-     declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că nu beneficiez de alte compensaţii pentru transport şi că îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) din hotăre, în cazul operatorilor economici stabiliţi în România;
-    anexa nr. 3 la hotărâre cuprinzând lista vehiculelor eligibile.

  1. Lista vehiculelor eligibile, Anexa 3 din 537/2014


B)              Depunerea cererii de restituire a accizei.

(1) Cererea de restituire de accize este însoţită de următoarele documente, prezentate în format electronic sau pe suport hârtie:
a) în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la staţiile de distribuţie înregistrate potrivit art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, un borderou centralizator al cantităţilor de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, întocmit conform modelului din anexa nr. 5, copii de pe facturile de achiziţie a motorinei împreună cu anexele la facturi, emise de către staţiile de distribuţie sau de către terţi, precum şi dovada plăţii integrale a facturilor prin instrumente de plată bancare. Borderoul se întocmeşte pe baza informaţiilor din facturile de achiziţie a motorinei şi din anexele la facturi;
b) în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la rezervoarele proprii de alimentare, un borderou centralizator al cantităţilor de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, întocmit conform modelului din anexa nr. 6, copii de pe facturile de achiziţie a motorinei, precum şi dovada plăţii integrale a facturilor prin instrumente de plată bancare. Acest borderou se întocmeşte pe baza informaţiilor stocate pe unităţile electronice de stocare prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. f).
            (2) Facturile de achiziţie a motorinei trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal.
(3) Facturile şi anexele acestora sunt emise de staţiile de distribuţie, în situaţia în care cardurile de gestiune a alimentărilor sunt emise de către aceste staţii, sau de către terţi, în situaţia în care staţiile de distribuţie acceptă carduri de gestiune a alimentărilor emise de terţi.
(4) În cazul operatorilor economici care alimentează direct de la staţiile de distribuţie înregistrate potrivit art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, pe anexele la facturi trebuie să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: staţia de alimentare, data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, numărul cardului de gestiune a alimentărilor, cantitatea de motorină alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării.
(5) În cazul operatorilor economici care deţin rezervoare proprii din care efectuează alimentarea vehiculelor eligibile pe care le deţin, facturile de achiziţie a motorinei care este depozitată în rezervoarele proprii nu pot constitui prin ele însele o justificare a consumului pentru restituirea de accize.
                  Calculul sumei de restituit aferenta accizei :
                 
                 Suma de restituit aferentă accizei reduse potrivit art. 176 alin. (6) din Codul fiscal reprezintă valoarea exprimată în lei a rezultatului obţinut prin înmulţirea bazei de restituire prevăzute la art. 6 cu 40 euro/1.000 litri.
                 Conversia în lei a sumei de restituit se face utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 218 din Codul fiscal.          
                 Baza pentru restituirea de accize reprezinta cantitatea totala de motorina obtinuta prin insumarea cantitatilor alimentate efectiv de fiecare vehicul eligibil in parte.


C)              Controlul ulterior efectuat de catre inspectorii ANAF

    (1) În vederea efectuării controlului ulterior momentului restituirii de accize, operatorii economici au obligaţia să păstreze documentele prevăzute la art. 8 şi 13, precum şi:
    a) fişele de magazie pentru fiecare rezervor pentru consum propriu deţinut la punctele sale de alimentare, precum şi bonurile de consum întocmite la fiecare alimentare a vehiculelor eligibile din rezervorul respectiv, pe care în mod obligatoriu să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, cantitatea de motorină alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării;
    b) înregistrările tahografului din prima şi din ultima zi a trimestrului pentru care se depune cererea de restituire;
    c) documentele de transport prevăzute la <LLNK 12011    27130 302   3 51>art. 3 pct. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cum ar fi, dar fără a se limita la scrisoarea de transport CMR, avizele de transport, foile de parcurs, care atestă faptul că vehiculele au fost efectiv utilizate pentru transportul de mărfuri, respectiv pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane;
    d) documentele care atestă dreptul de deţinere a vehiculelor pentru care se acordă dreptul de restituire;
    e) documentele de vânzare, distrugere, export, pentru toate vehiculele ale căror consumuri sunt incluse în cerere;
    f) anexele la facturile de achiziţie a carburanţilor;
    g) unităţile electronice de stocare prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. f).
    (2) Documentele menţionate mai sus se arhivează pentru o perioadă de 10 ani de la data depunerii cererii de restituire.

    (3) Controlul ulterior al prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează potrivit <LLNK 12003    92131 321   0 33>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin organele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Documentatie :