luni, 14 iulie 2014

PROCEDURA DE RECUPERARE A ACCIZEI PE MOTORINA IN VALOARE DE 40 EURO / 1000 L

Procedura de recuperare a accizei pe motorina in valoare de 40 euro / 1000 litri.
Extras din H.G. 537 / 2014

         Pentru recuperarea accizei de 40 euro / 1000 litri de carburant utilizat de autovehiculele cu masa maxima autorizata de peste 7.5 tone, firmele de transport trebuie sa parcurga urmatoarele etape: 

A)              Inscrierea in în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize.
           
Pentru inscrierea in registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize trebuie completate si depuse la ARR urmatoarele:
  1. Cerere tip, Anexa 2 din 537/2014 http://www.arr.ro/files/acciza/cererea_tip.pdf

Insotita de:

-    certificatul de înregistrare fiscală/ înregistrare în scopuri de TVA;
-    certificatul de atestare fiscală, eliberat de Ageia Naționa de Administrare  
Fisca din care să rezulte că nu există obligaţii de pla restante la bugetul general consolidat;
-    contractul/contractele nr.: _____ încheiat/încheiate cu emitentul cardului
de gestiune a alimentărilor;
-     dovada deţinerii dispersorului electronic pentru distribuţie prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. f) din hotărâre, în cazul operatorilor economici stabiliţi în România;
-     declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că nu beneficiez de alte compensaţii pentru transport şi că îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) din hotăre, în cazul operatorilor economici stabiliţi în România;
-    anexa nr. 3 la hotărâre cuprinzând lista vehiculelor eligibile.

  1. Lista vehiculelor eligibile, Anexa 3 din 537/2014


B)              Depunerea cererii de restituire a accizei.

(1) Cererea de restituire de accize este însoţită de următoarele documente, prezentate în format electronic sau pe suport hârtie:
a) în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la staţiile de distribuţie înregistrate potrivit art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, un borderou centralizator al cantităţilor de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, întocmit conform modelului din anexa nr. 5, copii de pe facturile de achiziţie a motorinei împreună cu anexele la facturi, emise de către staţiile de distribuţie sau de către terţi, precum şi dovada plăţii integrale a facturilor prin instrumente de plată bancare. Borderoul se întocmeşte pe baza informaţiilor din facturile de achiziţie a motorinei şi din anexele la facturi;
b) în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la rezervoarele proprii de alimentare, un borderou centralizator al cantităţilor de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, întocmit conform modelului din anexa nr. 6, copii de pe facturile de achiziţie a motorinei, precum şi dovada plăţii integrale a facturilor prin instrumente de plată bancare. Acest borderou se întocmeşte pe baza informaţiilor stocate pe unităţile electronice de stocare prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. f).
            (2) Facturile de achiziţie a motorinei trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal.
(3) Facturile şi anexele acestora sunt emise de staţiile de distribuţie, în situaţia în care cardurile de gestiune a alimentărilor sunt emise de către aceste staţii, sau de către terţi, în situaţia în care staţiile de distribuţie acceptă carduri de gestiune a alimentărilor emise de terţi.
(4) În cazul operatorilor economici care alimentează direct de la staţiile de distribuţie înregistrate potrivit art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, pe anexele la facturi trebuie să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: staţia de alimentare, data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, numărul cardului de gestiune a alimentărilor, cantitatea de motorină alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării.
(5) În cazul operatorilor economici care deţin rezervoare proprii din care efectuează alimentarea vehiculelor eligibile pe care le deţin, facturile de achiziţie a motorinei care este depozitată în rezervoarele proprii nu pot constitui prin ele însele o justificare a consumului pentru restituirea de accize.
                  Calculul sumei de restituit aferenta accizei :
                 
                 Suma de restituit aferentă accizei reduse potrivit art. 176 alin. (6) din Codul fiscal reprezintă valoarea exprimată în lei a rezultatului obţinut prin înmulţirea bazei de restituire prevăzute la art. 6 cu 40 euro/1.000 litri.
                 Conversia în lei a sumei de restituit se face utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 218 din Codul fiscal.          
                 Baza pentru restituirea de accize reprezinta cantitatea totala de motorina obtinuta prin insumarea cantitatilor alimentate efectiv de fiecare vehicul eligibil in parte.


C)              Controlul ulterior efectuat de catre inspectorii ANAF

    (1) În vederea efectuării controlului ulterior momentului restituirii de accize, operatorii economici au obligaţia să păstreze documentele prevăzute la art. 8 şi 13, precum şi:
    a) fişele de magazie pentru fiecare rezervor pentru consum propriu deţinut la punctele sale de alimentare, precum şi bonurile de consum întocmite la fiecare alimentare a vehiculelor eligibile din rezervorul respectiv, pe care în mod obligatoriu să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, cantitatea de motorină alimentată exprimată în litri pe fiecare vehicul, numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării;
    b) înregistrările tahografului din prima şi din ultima zi a trimestrului pentru care se depune cererea de restituire;
    c) documentele de transport prevăzute la <LLNK 12011    27130 302   3 51>art. 3 pct. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cum ar fi, dar fără a se limita la scrisoarea de transport CMR, avizele de transport, foile de parcurs, care atestă faptul că vehiculele au fost efectiv utilizate pentru transportul de mărfuri, respectiv pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane;
    d) documentele care atestă dreptul de deţinere a vehiculelor pentru care se acordă dreptul de restituire;
    e) documentele de vânzare, distrugere, export, pentru toate vehiculele ale căror consumuri sunt incluse în cerere;
    f) anexele la facturile de achiziţie a carburanţilor;
    g) unităţile electronice de stocare prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. f).
    (2) Documentele menţionate mai sus se arhivează pentru o perioadă de 10 ani de la data depunerii cererii de restituire.

    (3) Controlul ulterior al prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează potrivit <LLNK 12003    92131 321   0 33>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin organele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Documentatie :



luni, 16 iunie 2014

VALABILIATATE VERIFICARE / INSPECTIE TAHOGRAF

VALABILIATATE VERIFICARE / INSPECTIE TAHOGRAF 

Mai multe informatii despre aparatul tahograf, instalare si verificare, se gasesc in REGULAMENTUL (CEE) NR. 3821/85 AL CONSILIULUI din 20 decembrie 1985 privind aparatura de înregistrare în transportul rutier care se poate descarca de AICI

Este foarte important de retinut ca :

(a) Inspecții periodice ale aparaturii instalate la bordul vehiculelor au loc cel puțin o dată la doi ani și pot fi realizate cu ocazia inspecției tehnice a vehiculelor.

Aceste inspecții includ următoarele verificări:
— dacă aparatura funcționează corect;
— dacă aparatura prezintă marcajul de omologare tip;
— dacă plăcuța de instalare este fixată;
— dacă sigiliile pe aparatură și pe alte părți ale instalației sunt intacte;
— circumferința efectivă a pneurilor.



duminică, 15 iunie 2014

ACTE NECESARE - CONTRL ARR LA SEDIUL FIRMEI DE TRANSPORT



Autoritatea Rutiera Romana poate verifica – in cazul unui control la sediul Operatorului de transport – urmatoarele:

1. Acte generale ce privesc Operatorul de transport:

 - Act constitutiv actualizat sau Actul constitutiv si actele modificatoare in cazul in care nu exista un act constitutiv actualizat inregistrat la Registrul Comertului,
- CUI/CIF – documentul care atesta codul unic de inregistrare/codul de inregistrare fiscala,
- dovezi privind indeplinirea capacitatii financiare,
- dovezi privind sediul social si sediile secundare, in special cel in care se desfasoara activitatea principala,
- licenta de transport,
- copii conforme licenta de transport,
- licente executie vehicul,
- documente privind dreptul de folosinta al vehiculelor (acte de proprietate, contracte de leasing, comodat, inchiriere etc),
- documentele ale soferilor (contracte de munca, atestate profesionale, avize medicale, avize psihologice etc),
- contractele de transport (comenzile de transport, contractele de transport, CMR),
- documente privind respectarea timpilor de conducere si a timpilor de odihna (dovezi privind dotarea vehiculelor cu tahografe, dovezi privind verificarile acestora, dovezi privind verificarile limitatoarelor de viteza, cardurile pentru soferi, arhiva diagramelor tahograf, etc)
- registrul de evidenta al soferilor.

2. Acte speciale ce privesc Operatorul de transport:

- persoana desemnata (dovada numirii, contractul de munca, atestat, aviz medical, aviz psihologic, etc),
- consilier de siguranta (dovada numirii, contractul de munca, atestat ADR etc)
- certificate de agreare RAR, certificate de suprastructura – in cazurile speciale.

Cu ocazia controlului la sediul Operatorului de transport Autoritatea Rutiera Romana mai poate verifica si alte documente dar si vehiculele detinute de acesta.


Sursa : www.bursadetransport.ro

DE ASTAZI 15.06.2014 INTRA RESTRICTIA VARA PENTRU CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE

RESTRICTIE VARA 2014

                  Conform HG 1777/2004 in perioada 15.06.2014 - 15.09.2014 intra in vigoare restrictia de vara astfel:

        ANEXA nr. 1: SECTOARELE de autostrazi si de drumuri nationale europene (E) restrictionate din punct de vedere al circulatiei vehiculelor rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transporturilor de persoane, în zilele de vineri, sâmbata, duminica si de sarbatoare legala, precum si perioadele si intervalele orare supuse restrictiei

Nr.
crt.
Indicativul
autostrazii
/drumului
national
Indicativul
drumului
european
Traseul
Perioada din an
Intervalul
orar
vineri
Intervalul
orar
sambata
Intervalul
Orar
Duminica
1
DN 1*)
E 60
Centura Bucuresti – Otopeni - Ploiesti (intrare municipiu)
1 Ianuarie - 31 decembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
2
DN 1
E 60
Ploiesti (iesire municipiu)-Brasov
(intrare municipiu)
1 Ianuarie - 31 decembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
3
DN 1
E 60
Cluj-Napoca (iesire municipiu)-
Oradea (intrare municipiu)
15 iunie – 15 septembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
4
DN 2
E 85
Sabaoani  (int.  cu  DN  28) Suceava-Siret (intrare oras)
15 iunie – 15 septembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
5
A 2
E 81
Bucuresti (iesire  municipiu) Fundulea – Lehliu – Drajna   Fetesti - Cernavoda (int. cu DN 22C )
15 iunie – 15 septembrie
12,00-24,00
06,00-20,00
06,00-24,00
6
DN 22 C
E 81
Cernavoda-Medgidia-Basarabi
(int. cu DN 3)
15 iunie – 15 septembrie
12,00-24,00
06,00-20,00
06,00-24,00
7
DN 3
E 81
Basarabi-Constanta
15 iunie – 15 septembrie
12,00-24,00
06,00-20,00
06,00-24,00
8
DN 39
E 87
Agigea (int. cu DN 38)-Mangalia
(intrare municipiu)
15 iunie – 15 septembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
9
DN 7
E 81
Pitesti (iesire municipiu)-Ramnicu
Valcea-Vestem (int. cu DN 1)
15 iunie – 15 septembrie

06,00-22,00
06,00-22,00
10
DN 7
E 68
Ilia (int. cu DN 68 A)-Arad
(intrare municipiu)
15 iunie – 15 septembrie

06,00-22,00
06,00-22,00

*) Se aplica vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 t.
(la data 03-sep-2009 anexa 1 modificat de anexa 1 din ORDINUL 859/2009 )


Zilele de sarbatoare legale supuse restrictiei de criculatie sunt mentionate la :



Art. 2
În întelesul prezentei hotarâri, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
- vehicul - orice autovehicul rutier, având cel putin doua axe sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorca tractata de acesta;
- zile de sarbatoare legala - zilele în care nu se lucreaza, asa cum sunt prevazute la art. 134 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Acestea sunt:
a) 1 si 2 ianuarie;
b) prima si a doua zi de Pasti; 
c) 1 mai;
d) prima si a doua zi de Rusalii; 
e) Adormirea Maicii Domnului;
f) 1 decembrie;
g) prima si a doua zi de Craciun.

- vehicul destinat exclusiv transportului de persoane - autoturism, microbuz, autobuz, autocar.
- riveran - orice persoana fizica ori juridica ce are domiciliul / resedinta / sediul social sau punctul de lucru declarat la registrul comertului pe unul dintre sectoarele restrictionate prevazute în anexa nr. 1 sau în localitatile pentru care singura cale de acces la un drum national se afla pe unul dintre sectoarele restrictionate prevazute în anexa nr. 1.

(la data 09-oct-2009 Art. 2 modificat de Art. I, punctul 1. din HOTARIREA 1007/2009 )

SURSA:
HG 1777  - SE GASESTE AICI






vineri, 28 martie 2014

MAJORARE PRET MOTORINA - APRILIE - 01.04.2014


Incepand din 1 aprilie 2014 va intra in vigoare majorarea accizei la carburanti conform OUG nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative.
OUG nr. 111/2003 poate fi vizualizata pe www.euload.ro la rubrica de Legislatie sau daca faceti click aici.
Stabilirea accizei la carburanti se face potrivit art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificat ulterior prin OUG nr. 102/2013, astfel cei 7 eurocenti/l corespund unei cresteri a pretului cu 0.41 lei/l.
Actul normativ mai sus mentionat poate fi consultat daca faceti click aici.
Acciza suplimentara de 7 eurocenti/l va fi o lovitura catastrofala, ce va aduce un val de scumpiri de la inceputul lunii aprilie. Astfel, pretul unui litru de motorina va ajunge de la circa 6 lei cat costa in prezent, la 6,5 lei, iar cel de benzina va costa, in medie 6,2 lei pe litru. Din cauza majorarii accizei, transportatorii romani vor fi nevoiti sa alimenteze in alte state. 

SURSA : www.euload.ro


miercuri, 26 martie 2014

TAXA DE DRUM - MAREA BRITANIE - 01 APRILIE 2014 - CALCULATOR CONTRAVALOARE TAXA

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, in Marea Britanie va fi introdusa taxa pentru utilizarea retelei nationale de drumuri, aceasta fiind obligatorie tuturor vehiculelor de peste 12 tone.


A) Valoarea taxei de drum.


Valoarea taxei va fi calculata in functie de tipul autovehiculului, greutatea acestuia si numarul de axe. 

Valoarea taxei variaza intre 1.70£ si 10£ pe zi, 8.50£ si 100£ pe luna, 85£ si 1,000£ pe an.

Taxa platita pentru utilizarea retelei de drumuri din Marea Britanie nu este supusa la aplicarea TVA, iar tarifele vor fi aplicate conform tabelului de mai jos



Categoria
Perioada de valabilitate
1 Zi
1 Saptamana
1 Luna
6 Luni
1 An
A
£1.70
£4.25
£8.50
£51.00
£85.00
B
£2.10
£5.25
£10.50
£63.00
£105.00
C
£4.80
£12.00
£24.00
£144.00
£240.00
D
£7.00
£17.50
£35.00
£210.00
£350.00
E
£10.00
£32.00
£64.00
£384.00
£640.00
F
£10.00
£40.50
£81.00
£486.00
£810.00
G
£10.00
£50.00
£100.00
£600.00
£1,000.00

Categoriile de taxare variaza in functie de greutatea si numarul axelor al autovehiculului si a semiremorcii, conform tabelului:





Daca vehiculul urmeaza sa tracteze o remorca in perioada valabilitatii taxei, este important sa introducem greutatea maxima a celei mai grele combinatii in portalul de plata.

Valoarea taxei este stabilita prin HGV Road User Levy, Act 2013. Actul normativ in limba engleza il puteti vizualiza daca faceti click aici

B)  Modalitati de plata:

Taxa de drum se poate achita:

1) prin intermediul portalului www.hgvlevy.service.gov.uk, fie ca va inregistrati (“Register and pay”) sau nu (Pay without registering”) pe acest portal

2) La terminale de feribot, unele statii de alimentare si puncte autorizate.

Pentru plata taxei vor exista urmatoarele modalitati de plata:

  • numerar in lire sterline (£) sau in euro la chioscuri si la unele puncte autorizate
  • prin card bancar: Debit Card, Master Card Credit Card, PayPal, Visa Credit Card
  • prin card de combustibil: BP/Aral, DKV, ENI, Eurowag, Statoil, UTA, euroShell
  • PayPal
  • prin telefon: +44 33 0101 3725 (Call Center)

Incepand din data de 18 martie 2014 este accesibil un portal online pentru achizitionarea si calcularea taxei de drum: www.hgvlevy.service.gov.uk

 Avantajele inregistrarii pe www.hgvlevy.service.gov.uk:
·         plata taxei de drum va fi mai simpla, mai rapida si mai confortabila
·         numai utilizatorii inregistrati pot returna biletele pentru ruta planificata
·         se pot efectua plati pentru mai multe vehicule
·         se poate vizualiza toate taxele achizitionate
·         se poate vizualiza valabilitatea taxelor
·         se pot modifica datele pentru tichetul deja cumparat, cu pana la 24 de ore inaintea inceperea valabilitatii taxei
·         se poate restitui taxa cumparata pentru luni intregi, care nu a fost utilizata. O rambursare se calculeaza folosind formula: (taxa anuala/10) x luni de utilizare (luna integrala sau partiala)
·         la cumpararea taxei (“Buy Levy”), inainte de confirmarea platii, puteti sa va calculati si sa vizualizati cat este si cum a fost calculata taxa de drum (“Show calculation”)
·         se poate vizualiza tranzactiile facute (“View account transactions”)
·         se pot crea conturi multiple
·         nu exista nicio limita privind numarul tranzactiilor, folosind cardurile de credit

 La achizitionarea taxei de drum prin portalul online, veti primi un email de confirmare cu nr. de referinta.

Contravaloarea taxei de drum se poate plati si la unele terminale de feribot, la unele statii de alimentare, sau la punctele autorizate de catre Departamentul de Transport UK. Pentru platile facute de catre sofer la un punct de plata, el va primi o chitanta.

Harta punctelor de distribuire il puteti vizualiza daca faceti click aici

ATENTIE !!!
·         Taxa de drum trebuie platita pentru toata perioada in care autovehiculul se afla in Marea Britanie, indiferent daca stationeaza sau este in tranzit.
·         Taxa de drum trebuie platita pentru fiecare zi in parte: o zi incepe de la miezul noptii (00:00:00) si se incheie cu o secunda inainte de miezul noptii (23:59:59)
·         Taxa de drum trebuie platita pentru categoria corespunzatoare vehiculului care urmeaza sa tranziteze drumurile UK.
·         Amenda pentru circularea pe drumurile publice din UK fara plata taxei este de 300 lire sterline, amenda ce trebuie platita pe loc. Daca soferul nu poate achita aceasta suma, vehiculul este retinut pana se achita amenda. Se adauga si costuri suplimentare pentru imobilizare si depozitare. Plata pe loc a amenzii nu inseamna ca nu mai trebuie sa plateasca taxa pentru ziua respectiva, soferul riscand sa fie amendat din nou. 
  • Taxa de drum nu este transmisibila intre vehicule.


SURSA : http://www.euload.com