PLACUTE CU MASE SI DIMENSIUNI – LEGISLATIE / DOMENIU DE APLICARE / AMENZI / TERMEN LIMITA 01.01.2014


LEGISLATIE :

Conform OG 27/2011 art 73 aliniatul 1  “ In scopul facilitarii controlului vehiculelor care fac obiectul prezentei ordonante utilizate de catre operatorii de transport/intreprinderi, acestia au obligatia dotarii acestora cu placute din care sa rezulte dimensiunile si masele maxime autorizate ale vehiculului.
 (2) Modelul si locul de aplicare a placutelor se stabilesc de autoritatea competenta
prin norme.
 (3) Placutele prevazute la alin. (1) fac dovada conformitatii vehiculului respectiv
cu prevederile legislatiei comunitare referitoare la dimensiunile maxime admise si
masele maxime autorizate.
Aceste placute cu mase si dimensiuni sunt prezentate detaliat in ORDINUL 1640/2012 ANEXA 5, dupa cum urmeaza:
 “Plăcuţa pe care sunt înscrise dimensiunile vehiculului constă dintr-un autocolant pe care sunt înscrise următoarele date:
    a) numele producătorului vehiculului;
    b) numărul de identificare al vehiculului;
    c) lungimea autovehiculului, remorcii sau a semiremorcii (L) în mm;
    d) lăţimea autovehiculului, remorcii sau a semiremorcii (W) în mm;
    e) date privind măsurarea lungimii ansamblului de vehicule:
    - distanţa (a) în mm dintre partea frontală a autovehiculului şi centrul dispozitivului de cuplare; în cazul unui dispozitiv de cuplare tip şa cu mai multe puncte de cuplare, se înscriu valoarea minimă şi cea maximă [a(min) şi a(max)];
    - distanţa (b) în mm dintre centrul dispozitivului de cuplare al remorcii sau al semiremorcii şi partea din spate a remorcii sau a semiremorcii; în cazul unui dispozitiv cu mai multe puncte de cuplare, se înscriu valoarea minimă şi cea maximă [b(min) şi b(max)].”



TERMEN LIMITA:

Conform OMT 788/2013 "Art. III. -Prevederile art. 1341 din Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2014.“

MODUL DE OBTINERE A PLACUTELOR:

Conform site-ului RAR procedura de stabilire a datelor ce se vor inscriptiona pe aceste placute este urmatoarea:
“Stabilirea se va face în două moduri:
1. Din baza de date, pentru autovehicule care nu au dispozitiv de tractare, dacă placuţa constructor conţine toate masele maxime autorizate necesare, conform OMTI 1640/2012.
Aceste prestaţii, care nu necesită prezentarea la RAR a vehiculului, se efectuează la sediul RAR fără programare prealabilă.
Deţinătorul va trebui să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia autovehiculele pentru care solicită prestaţiile respective nu sunt dotate cu dispozitiv de tractare. Declaraţia trebuie să se refere la faptul că dispozitivul nu există fizic pe autovehicul. Declaraţii care atestă neutilizarea unui dispozitiv de tractare existent pe autovehicul nu vor fi luate în considerare.
Deţinătorul trebuie să verifice dacă plăcuţa constructorului care conţine masele autovehiculului există, are înscrise toate masele necesare conform prevederilor OMTI 1640/2012 şi dacă acestea corespund cu cele din cartea de identitate a vehiculului (CIV). Dacă plăcuţa nu există, nu are toate datele necesare sau acestea nu corespund cu CIV, va trebui să solicite şi datele pentru plăcuţa cu mase.

2. Pentru toate celelalte vehicule (autovehicule cu dispozitiv de tractare, remorci, semiremorci), din baza de date şi din măsurători care vor fi efectuate la sediul reprezentanţei RAR sau la sediul deţinătorilor (deplasarea personalului RAR se face numai pentru un număr minim de 5 vehicule grupate în acelaşi loc). Prezentarea vehiculului la sediul RAR se face pe baza unei programări individuale, iar prestaţiile în afara sediului RAR se vor efectua pe bază de programare colectivă, stabilită de către şeful de reprezentanţă de comun acord cu deţinătorul / deţinătorii, la solicitarea scrisă a acestora.

După determinarea datelor care vor fi inscripţionate pe plăcuţă, RAR va transmite informatic furnizorului plăcuţelor datele stabilite pentru fiecare vehicul şi va elibera deţinătorului un document cu datele respective şi cu datele de contact ale furnizorului plăcuţelor (Fişă dimensiuni/mase).
Ulterior, transportatorul va contacta furnizorul de plăcuţe pentru a intra în posesia acestora, împreună cu instrucţiunile de aplicare pe vehicul.

TARIFE:

Tarifele care trebuie să fie achitate la RAR sunt de:
- 88,70 lei / vehicul dacă nu este necesară prezentarea vehiculului.
- pentru vehiculele la care este necesară prezentarea, tarifele sunt de 192,30 lei / vehicul pentru autovehicule şi de 163,20 lei / vehicul pentru remorci şi semiremorci. Tarifele includ TVA.
Costul plăcuţelor propriu zise (inclusiv costul expediţiei) se achită furnizorului acestora şi este de 56,00 lei + TVA.

SANCTIUNI / AMENZI LIPSA PLACUTE CU MASE SI DIMENSIUNI

Sanctionarea lipsei placutei cu mase si dimensiuni este mentionata in HG 69/2012, Articolul 4 “încălcări grave ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009..” , Alineatul 61 “ nerespectarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu/operatorul de transport rutier a obligaţiei de a asigura echiparea autovehiculelor cu plăcuţe din care să rezulte masele şi dimensiunile maxime admise/autorizate ale acestora; “ si conform Articolului 7 “se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei “




SURSE:

OG27/2011
- OMT 1640/2012
- HG 69/2012 
http://www.rarom.ro/

0 comentarii:

ACTE INMATRICULAT AUTO / TRANSFER DREPT PROPRIETATE LEASING

A. LUARE IN EVIDENTA LA PRIMARIA UTILIZATORULUI 

1. Fisa fiscala  +  carte de identitate auto

B. ELIBERARE ADEVERINTA CARE SA ATESTE CA NU A FOST / A FOST RECUPERATA TAXA AUTO

1. COPIE CIV
2. COPIE CUI + IMPUTERNICIRE DELEGAT / COPIE C.I.
3 CERERE DE ELIBERARE CE ATESTA RESTITUIREA / NERESTITUIREA TAXEI AUTO (ANEXA5)
4. COPIE TALON

C. INMATRICULARE DEFINITIVA

1. TALON ( ORIGINAL VIZAT DE FIRMA DE LEASING PE SPATE )
2. CIV ( ORIGINAL )
3. CERERE ( ANEXA FISA OPERATIUNI TRANSCRIERE )
4. CUI + CUI TVA + IMPUTERNICIRE DELEGAT + CI DELEGAT
5. TAXA 37 RON CEC
6. TAXA PRIMARIE - 125 - PESTE 3.5 TO SI 52 SUB 3.5 TO
7. ADEVERINTA FINANTE CA NU A FOST RECUPERATA TAXA AUTO
8. FACTURA REZIDUALA
9. RCA
10. COPIE CIV
11. CERTIFICAT FISCAL FIRMA LEASING
12  FISA FISCALA LUARE IN EVIDENTA PRIMARIE VIZATA
13. NUMERE NEGRE VECHI

DESCARCA :

CERERE de eliberare a adeverinţei prin care se atestă restituirea/nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule sau a valorii reziduale a taxei 

CERERE - Anex ă la fi ú a de opera Ġ ii pentru transcriere

0 comentarii:

TAXA DRUM UNGARIA 01 IULIE 2013 - VALOARE TAXA / KM



Incepand cu 1 iulie 2013, sistemul electronic de taxare bazat pe distanta (DBT), cu plata taxei proportionala cu distanaa parcursa efectiv, va fi introdus pe o retea de drumuri care însumeaza 6.513 km lungime din reteaua maghiara de drumuri publice (autostrazi, drumuri principale). Noul sistem numit HU-GO va respecta cerintele Uniunii Europene si directivele Serviciului European de Taxare Rutiera Electronica (SETRE).
              Plata taxei este obligatorie pentru vehiculele de marfa cu o greutate maxim autorizata de peste 3,5 tone. Plata taxei este proportionala cu distanta parcursa efectiv si depinde de tipul drumurilor utilizate (autostrada, drum principala), categoria autovehiculului (J2 – 2 axe, J3 – 3 axe, J4 – 4 sau mai multe axe), precum si clasificarea EURO.

EURO / KM TVA INCLUS

Categoria
2 AXE
3 AXE
>= 4 AXE

Autostrada
Drum principal
Autostrada
Drum principal
Autostrada
Drum principal


A (≥ EURO III.)
0.14
0.06
0.20
0.11
0.29
0.184

B (EURO II.)
0.17
0.07
0.24
0.12
0.37
0.230

C (EURO I.)
0.20
0.08
0.27
0.14
0.44
0.276

 
 








                 De la aceasta taxa vor fi scutite transporturile de animale vii si produse agricole.
Conform noilor reglementari companiile sunt obligate sa ofere autoritarilor ungare înregistrarile prin satelit ale rutelor si distanrelor parcurse de autovehicule.
Camioanele care nu sunt dotate cu echipamente de GPS trebuie sa obrina tichete de drum de la automatele instalate pe autostrazi.
                 Cumpararea autorizariilor de utilizare a drumurilor pentru autobuze si vehicule din categoria D1 (vehicule sau combinarii cu masa maxim autorizata pâna la 3,5t) este posibila în continuare, prin intermediul sistemului de e-vinieta.
                 Guvernul ungar a desemnat Compania de stat pentru administrarea autostrazilor (CSAD) sa efectueze toate demersurile legate de sistemul de colectare a taxelor. Ca institurie care se ocupa cu colectarea taxelor, CSAD este responsabila cu perceperea si colectarea taxelor de drum; ca furnizor de servicii de taxare, CSAD se va asigura ca utilizatorii de drumuri vor plati taxele, si va furniza informarii privind utilizatorii de drumuri neautorizari catre autoritatea de control taxare (Poliria).

0 comentarii:

Mercedes Actros - nu intra in viteza sau nu schimba de la o anumita treapta. ( SHIFT CYLINDER, MODUL RANGE )

In situatia in care autocamionul Mercedes Actros, cutie semiautomata, nu mai intra in viteza sau nu vrea sa mai schimbe de la o anumita treapta sau gama verificati prima data articolul de AICI .
Daca ati verificat si capacul este intact, nu este crepat atunci trebuie sa ne indreptam atentia catre modulul RANGE.( SHIFT CYLINDER )

In  fotografia de mai sus, extras din EPC,  capacul de care discutam in articolul mentionat mai sus ( AICI ) este pozitia 185 si se gaseste su urmatorul cod original :  A 004 540 74 81
Dupa cum am spus daca acest capac este intact, nu este crepat, trebuie sa ne indreptam atentia asupra modulului RANGE ( SHIFT CYLINDER ), pozitia 184. Acel modul are o garnitura interioara, pozitia 149 si un simering pozitia 196. In cele mai multe cazuri garnitura de la pozitia 149 se rupe fapt care face ca masina sa nu mai intre in viteza sau sa nu mai schimbe in trepte superioare, game.
La Mercedes Actros vitezele se schimba in functie de presiunea de aer care pleaca din acel modul.
O problema la demontarea acelui modul este ca in cele mai multe cazuri, buza modulului 184 se rupe la demontare. Sunt fabricate din aluminiu iar in timp se corodeaza. In cele mai multe cazuri se inlocuieste tot modulul.
Codul original al modulului este : A 002 260 95 63 dar cu un program de echivalat coduri se poate gasi si codul de WABCO.
Codul original al pozitiei 149 este A 024 997 83 47 SAU A 024 997 83 47
Codul original al pozitiei 196 este A 020 997 89 48 SAU A 013 997 78 48 SAU A 017 997 65 45
Piesa de mai sus ( 184 )  se gaseste si pe WABCO si are un pret mai mic decat piesa originala si la cumparare vine impreuna cu pozitia 185. Grija mare, garniturile care trebuie inlocuite se cumpara separat, poz 196 si 149.

8 comentarii:

Scrisoarea de transport CMR / Scrisoarea de trasura


Scrisoarea de transport CMR / Scrisoarea de trasura

Conform conventiei din 19 mai 1956 orice contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, cu vehicule, cind locul primirii marfii si locul prevazut pentru eliberare, asa cum sint indicate in contract, sint situate in doua tari diferite, dintre care cel putin una este tara contractanta, independent de domiciliul si de nationalitatea participantilor la contract.

Conform normelor ( 1829/ 17.10.2006 ) privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere la bordul vehiculelor care transporta marfa atat national cat si international trebuie sa fie present documentul de transport, adica scrisoarea CMR sau dupa cum se mai numeste scrisoarea de trasura.

Deci scrisoarea CMR trebuie intocmita atat pentru transportul national cat si pentru cel international.

Documentul de transport/ scrisoarea de trasura / CMR este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator, aceste semnaturi putand sa fie imprimate sau inlocuite prin stampilele expeditorului si transportatorului, daca legislatia tarii in care este intocmita scrisoarea de trasura o permite. Primul exemplar este pastrat de  expeditor, al doilea insoteste marfa si se returneaza conirmat de destinatar expeditorului, iar al treilea se retine de transportator.

Scrisoarea de trasura / CMR  trebuie sa contina urmatoarele date:
a) locul si data intocmirii sale;
b) numele si adresa expeditorului;
c) numele si adresa transportatorului;
d) locul si data primirii marfii si locul prevazut pentru eliberarea acesteia;
e) numele si adresa destinatarului;
f) denumirea curenta a naturii marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase, denumirea lor general recunoscuta;
g) numarul coletelor, marcajele speciale si numerele lor;
h) greutatea bruta sau cantitatea astfel exprimata a marfii;
i) cheltuielile aferente transportului (pret de transport, cheltuieli accesorii, taxe de vama si alte cheltuieli survenite de la încheierea contractului si pana la eliberare);
j) instructiunile necesare pentru formalitatile de vama si altele;
k) indicatia ca transportul este supus regimului stabilit prin prezenta conventie si nici unei alte clauze contrare.
2. Daca este cazul, scrisoare de trasura trebuie sa contina si indicatiile urmatoare:
a) interzicerea transbordarii;
b) cheltuielile pe care expeditorul le ia asupra sa;
c) totalul sumelor ramburs de perceput la eliberarea marfii;
d) valoarea declarata a marfii si suma care reprezinta interesul special la eliberare;
e) instructiunile expeditorului catre transportator cu privire la asigurarea marfii;
f) termenul convenit in care transportul trebuie sa fie efectuat;
g) lista documentelor remise transportatorului.

Scrisoarea de transport CMR de regula se completeaza / intocmeste  de expeditor in prezenta conducatorului auto / transportatorului.
Expeditorul este direct raspunzator de corectitudinea datelor inscrise in scrisoarea de transport.

In ceea ce priveste categoria informatiilor facultative, conventia prevede ca partile pot insera in scrisoarea de trasura orice alta indicatie pe care ele o considera utila. Din aceasta categorie putem mentiona: clauze privind penalitatile de intarziere la incarcare/descarcare, penalitati de intarziere la plata facturii de transport, clauze privind solutionarea litigiilor pe calea arbitrajului comercial, etc.

Transportatorul este răspunzător pentru pierderea totala sau parţiala sau pentru avariere, produse intre momentul primirii mărfii si cel al eliberării acesteia, cit si pentru întârzierea in eliberare.

DESCARCA: 






0 comentarii:

SOFER ANGAJAT NOU – JUSTIFICARE ISCTR ULTIMELE 28 ZILE

                   In situatia in care se angajeaza un nou conducator auto care nu isi poate justifica ultimele 28 zile in cazul unui control in trafic efectuat de ISCTR acesta trebuie sa aiba la el o declaratie pe propria raspundere legalizata la un birou notarial.
Exista un formular tip detinut de majoratiatea birourilor notariale prin care soferul declara urmatoarele: 

- ca nu a condus nici un autovehicul care intra in domeniul de aplicare al regulamentului 561/2006;
- ca isi asuma intreaga raspundere in legatura cu orice sanctiune aplicata intreprinderii referitoare la incalcarea regulamentului mentionat mai sus;

                   Daca de exemplu soferul este angajat cu data de 01.03.2013, declaratia se face pentru ultimele 28 de zile, adica 01.02.2013 – 01.03.2013.
                   In acest caz, in prima parte a zilei de 01.03.2013 soferul este preocupat cu instruirea preluarea autocamionului iar atunci pana la ora cand este introdus cardul( diagrama ) in aparatul tahograf trebuie emis un certificate de desfasurare a activitatii unde trebuie bifata optiunea “ a desfasurat o alte activitate in cadrul firmei” dupa care trebuie o perioada de repaus de 11 ore ( respectiv minim 9 ore pauza redusa ).
 
ARTICOLE UTILE : 


1 comentarii:

FOAIE DE CONCEDIU SOFER / CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII

Formularul numit si CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII  ( foaie de concediu sofer ) trebuie folosit numai daca din motive tehnice, obiective, prin inregistrarea tahografului nu se poate dovedi ca s-au respectat dispozitiile Regulamentului 561/2006, privind perioadele de conducere si timpii de odihna, inregistrarea fiind sursa principala in cadrul controalelor in trafic, astfel ca lipsa inregistrarilor fiind justificata numai in cazurile in care inregistrarea tahografului nu a fost posibila din motive obiective.

Conform notei nr 5 de orientare formularul de certificat nu este necesar pentru activitati care pot fi inregistrate de tahograf. Indiferent de circumstante, setul integral de inregistrari efectuate de tahograf, insotit de formular, daca este cazul, se accepta ca proba suficienta a conformitatii cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006 sau cu AETR, cu exceptia situatiei in care exista o suspiciune justificata.

Certificatul vizeaza anumite activitati din perioada mentionata la articolul 15 alineatul (7) litera (a) din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85, respectiv ziua curenta si cele 28 de zile anterioare.
Certificatul poate fi utilizat in cazurile in care soferul:

1. s-a aflat in concediu medical
2. s-a aflat in concediu, in cadrul concediului sau anual de odihna, in conformitate cu legislatia statului membru in care se afla sediul intreprinderii
3. s-a aflat in concediu sau in repaus
4. a condus un alt vehicul exclus din domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 561/2006 sau al AETR
5. a desfasurat o alta activitate decat condusul
6. a fost disponibil si in cazul in care inregistrarea acestor activitati cu ajutorul echipamentului de inregistrare a fost imposibila.

Casuta „concediu sau repaus” poate fi utilizata in situatia in care soferul nu a condus, nu a efectuat alte activitati sau nu a fost disponibil, nu s-a aflat in concediu medical sau in concediu anual, luandu-se in considerare, de exemplu, si cazurile de somaj partial, de greva sau lock-out.
Statele membre nu sunt obligate sa impuna utilizarea formularului in cazul in care lipsesc inregistrari insa, daca se cere un formular, trebuie recunoscută valabilitatea acestui formular standardizat. Pe de alta parte, insa, nu se impune niciun fel de formular pentru perioadele obisnuite de repaus zilnic sau saptamanal.
Formularul in varianta electronica si in varianta imprimabila, precum si informatii privind statele membre care accepta numai acest formular sunt disponibile pe site-ul:
http://ec.europa.eu/transport/road/policy/social_provision/social_form_en.htm.
Formularul este acceptat in toata Uniunea Europeana, in oricare dintre limbile oficiale ale UE.
Formatul sau standard îl face mai usor de ințeles, deoarece contine campuri predeterminate numerotate care trebuie completate. in cadrul transporturilor AETR se recomanda utilizarea formularului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (http://www.unece.org/trans/main/sc1/sc1.html).
Completarea tuturor campurilor din formular se face prin dactilografiere. Pentru a fi considerat valabil, formularul trebuie semnat atat de reprezentantul societatii, cat si de catre sofer, inainte de inceperea calatoriei. Pentru soferii care desfasoara activitati independente, soferul semneaza de doua ori, o data in calitate de reprezentant al societatii și o data in calitate de sofer.
Numai originalul semnat este valabil. Textul formularului nu poate fi modificat. Formularul nu poate fi semnat în alb si nu poate fi modificat prin adaugarea unor completari scrise de mana. Formularul se acceptă transmis prin fax sau in format digital dacă acest lucru este permis prin lege, in conformitate cu legislatia nationala.
Formularul poate fi imprimat pe hartie cu antet, respectiv cu sigla societatii si cu detaliile de contact ale acesteia, insa completarea campurilor in care se solicită informatii privind societatea ramane obligatorie.


DOCUMENTE ANEXATE :
DESCARCA
CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII IN FORMAT WORD
NOTA DE ORIENTARE NR 5

2 comentarii:

CITIRE RAPORT TAHOGRAF / TIPURI RAPORT TAHOGRAF / SEMNIFICATIE SIMBOLURI RAPORT TAHOGRAF


       
 Tipurile de rapoarte care pot fi imprimate de tahografele digitale, sunt cele cuprinse în tabelul de mai jos:      
      

    
În lipsa cardurilor, vor putea fi listate doar rapoartele din memoria tahografului.

Atenţie: Întotdeauna ora de pe rapoarte va fi cea corespunzătoare UTC  (Universal Time Coordinated) şi este aproximativ echivalentă cu ora GMT. Aceasta este cu două ore în urma orei din Republica Moldova (iarna) şi nu se schimbă in funcţie de anotimp (vara ora din Republica Moldova este cu trei ore înaintea orei UTC). Ora setată de către şofer apare doar pe ecranul tahografului şi nu are nici un efect asupra raportului.

Pentru citirea rapoartelor imprimate de tahografele digitale, este necesară cunoaşterea pictogramelor utilizate. Acestea sunt explicate în tabelele următoare, conform Anexei 1B (Reg. CE 1360/2002)  

Pictograme
1. Pictograme de bază   


2. Combinaţii de pictograme






   Exemple de rapoarte tahograf: (1)

 1 ACTIVITATEA ZILNICA A SOFERULUI DIN MEMORIA CARDULUI 

Data şi ora raportului

Tipul de raport – activitatea zilnică a şoferului din memoria cardului

Şofer – Numele si prenumele

Ţara, seria cardului, data expirării


Vehicul
Statul de înmatriculare a vehiculului, codul VIN şi numărul de înmatriculare

Tahograf
Fabricantul tahografului
Modelul şi seria tahografului

Ultima calibrare
Atelierul unde s-a efectuat ultima calibrare, seria cardului acestuia şi data calibrării

Data activităţilor şoferului şi numărul curent al zilei

Perioada de activitate necunoscută
Perioada alte activităţi introdusă manual
Perioada de activitate necunoscută


Card introdus în slotul 1
Nr. vehiculului in care a fost introdus cardul
Indicaţia odometrului la introducerea cardului
Activităţi în timp ce cardul a fost introdus:




Odihna
Timp la dispoziţie      
Alte activităţi  
Conducere   
Indicaţia odometrului şi distanţa parcursă la scoaterea Cardului






2. ACTIVITATEA ZILNICA A SOFERULUI DIN MEMORIA CARDULUI 


Data şi ora raportului


Tipul de raport – activitatea zilnică a şoferului din memoria cardului

Identificarea agentului de control
Numele şi prenumele agentului de control

Statul emitent şi seria cardului
Data expirării cardului


Identificarea şoferului
Numele şi prenumele şoferului

Statul emitent şi seria cardului
Data expirării cardului
Identificarea vehiculului:
Codul VIN ţara şi nr. de înmatriculare


Identificarea tahografului:
Marca şi seria

Ultima calibrare a tahografului:
Numele atelierului
Ţara şi seria cardului de atelier
Data calibrării

Controlul anterior:
Ţara şi seria cardului, data şi ora controlului, tipul de control

Activităţile şoferului:
Data şi numărul curent al zilei
Perioada fără card introdus: Perioada necunoscuta; Activitate introdusa manual; Perioada necunoscută
Introducerea cardului în slotul 1:
Ţara şi numărul de înmatriculare
Indicaţia odometrului la introducerea cardului
Activităţi în timp ce cardul a fost introdus
Activităţi în condiţii specifice (început)
 Sfârşitul activităţilor în condiţii specifice
 Indicaţia odometrului la scoaterea cardului şi distanţa parcursă/introd


Sumarul zilei: 
Pictograma locului de început, ora, ţara
Indicaţia odometrului la început
Pictograma locului de sfârşit, ora, ţara
Indicaţia odometrului la sfârşit

Timp total conducere si distanţa parcursa
Timp total alte activităţi şi la dispoziţie
Timp total odihna si necunoscut
Timp total echipaj

Evenimente si nereguli dine card (ultimele 5):
Întreruperea alimentarii electrice, data şi ora
Durata
Nr. de înmatriculare (alt vehicul) şi ţara
Evenimente şi nereguli din memoria tahografului:
(Nu există)
Informaţii înscrise manual
Locul controlului
Semnătura agentului de control

Semnătura şoferului









3. RAPORT ZINIC DE ACTIVITATE DIN MEMORIA TAHOGRAFULUI


Data şi ora imprimării raportului


Tipul de raport – Raport zilnic de activitate din memoria tahografului
Agent de control (dacă a introdus cardul) 
Nume, prenume
Ţara, seria cardului
Data

Şofer
Nume, prenume
Ţara si seria cardului
Data
Vehicul
Cod VIN
Ţara / nr. de înmatriculare

Tahograf
Model
Seria
Ultima calibrare
Atelierul, Ţara / seria cardului, data


Controlul anterior
Ţara / seria cardului de control
Data şi ora controlului, tipul de control
Activităţi din memoria tahografului (pe sloturi)
Data pentru care s-a solicitat raportul
Indicaţiile odometrului la ora 0 si respectiv 24

Activităţi slot 1
Perioada fără card introdus
Km. la începutul perioadei 
 Odihna peste 1 ora (*)
Conducere

km - la sfârşitul perioadei 








Introducerea cardului
Numele şi prenumele şoferului
Ţara, seria cardului, data expirării

Ţara şi numărul de înmatriculare al vehiculului condus anterior

Data şi ora retragerii cardului din vehiculul anterior


km - la introducerea cardului; M - date introduse manual 


                 






km - la retragerea cardului

Perioada fara card introdus

km - la începutul perioadei
Odihna peste 1 ora (*)


km - la sfârşitul perioadei, distanţa parcursă

 
Activităţi slot 2 
Perioada fără card introdus
km - la începutul perioadei
Odihna peste 1 ora (*)



km - la sfârşitul perioadei
  

Sumarul zilei

Totalul activităţilor – perioade fără card introdus în slotul 1




Ora şi locul (Ţara) începutului zilei de lucru
km - la începutul zilei

Totalul activităţilor – perioade fără card introdus în slotul 2




 Sumarul zilei pe şofer
Numele
Prenumele
Ţara / seria cardului

Ora şi locul (Ţara) începutului zilei de lucru
km - la începutul zilei

Ora şi locul (Ţara) la sfârşitul zilei
km - la sfârşitul zilei

Total activităţi (ambele sloturi)
Total conducere, km parcurşi
Total alte activităţi şi la dispoziţie
Total odihnă
Timp total în echipaj
Ultimele 5 evenimente si nereguli
Senzor defect, cod, data şi ora, nerepetat, durata

Fără card introdus

Informaţii înscrise manual
Locul controlului

Semnătura agentului de control

De la ora

La ora

 Semnătura şoferului 










DOCUMENTE UTILE :

0 comentarii:

PLAN DE SERVICE / INTRETINERE / REVIZII VOLKSWAGEN (VW )

Pentru o buna functionare a masinii se recomanda respectarea acestui plan de service.
Daca nu reusiti sa respectati toate cele de mai jos, cel putin la 15000 km schimbati uleiul si filtrul de ulei iar la 30000 km schimbati uleiul , filtrul de ulei, filtru de combustibil, filtru de aer si polen.
La gama de masini Volkswagen Golf, Bora, Passat, New Beetle, Polo, Sharan revizia / schimbul de ulei se face dupa urmatorul plan de service:

Schimb de ulei dupa la fiecare 12 luni de zile  sau la fiecare 15.000 km

Schimbarea uleiului
• Schimbarea uleiului de motor, inlocuirea fiitrului de ulei.
• Purjarea de apa a fiitrului de combustibil la motoare Diesel care functioneaza cu
combustibil RME (Biodiesel) sau combus-tibil Diesel (motorina) care nu corespunde
normei DIN EN 590.
• Verificarea grosimii placutelor de frana fata si spate.
• Aducerea in pozitie inifiata a indicatorului pentru intervalele de service.
• Completarea si lipirea pe stalpul usii  conducatorului a etichetei Service urmator.

Inspectia-service la fiecare 24 de luni de zile sau la fiecare 30.000 km parcursi

Inspectie service
• Schimbarea uleiului de motor, inlocuirea fiitrului de ulei.
• Purjarea apei din filtrul de combustibil (la motoarele diesel cu 3 si 4 cilindri la func-
tionarea cu combustibil Diesel (motorina) conform normei DIN EN 590).
• Inlocuirea fiitrului de combustibil la motoarele Diesel care functioneaza cu
combustibil RME (Biodiesel) sau combus-tibil Diesel (motorina) care nu corespunde
normei DIN EN 590.
• Verificarea instalatiei de evacuare a gazelor pentru depistarea eventualelor neetanseitati, fixarii sau deteriorari.
• Examinarea vizuala a motorului si a componentelor aflate in spatiul motorului
pentru depistarea unor neetanseitati sau deteriorari.
• Verificarea starii curelei dinfate pentru antrenarea arborelui cu came si a pompei
de injectie (motoare Diesel cu 6 cilindri).
• Verificarea starii curelei multiple si a intinderii acesteia. (nj este cazul la mode-
lul Passat).
• Verificarea starii curelei multiple si a intinderii acesteia. (numai la motoarele care nu dispun de rola pentru intindere automata)
• Verificarea lichidului de racire si a concentrate! antigelului. daca este cazul
se completeaza nivelul.
• Interogarea memoriei pentru depistarea unor greseli la toate sistemele de autodiag-
nosticare.
• Se verifica grosimea placutelor de frana - fata si spate.
• Verificare vizuala a instalatiei de franare pentru depistarea eventualelor neetan-
seitafi sau deteriorari.
• Verificarea nivelului lichidului de frana • Se verifica reglarea farurilor, daca este
cazul se regleaza.
• Se inlocuieste filtrul de praf si polen: la Sharan se curata igheabul de apa.
• Se schimba uleiul la cuplajul Haldex „4MOTION" tractiune integrala.
• Se verifica uleiul la cutia de viteze manuala si la transmisia finala.
• Verificare vizuala a podelei sub masina pentru depistarea deterioration
• Verificarea vizuala pentru depistarea eventualelor neetanseitati sau deteriorari
la cutia de viteze, la transmisia finala ?i la mansoanele de protectie a articulatiilor.
• Verificarea burdufurilor de la arborii planetari pentru observarea unor neetan-
seitati sau deteriorari.
• Verificarea jocului, fixarii si etanseitatea burdufurilor de la capetele de bara.
• Verificarea bateriei. la Sharan si bateria a doua.
• Verificarea adancimii profilelor si felul cum se prezinta in general pneurile. inclu-
siv roata de rezerva. Se verifica presiunea din pneuri.
• Se ung articulable si tolturile usilor.
• Se verifica functionarea luminilor din fata, spate, semnalizare.
• Se verifica luminile din interior, din torpe-dou. bricheta pentru ap'inderea tigarilor.
claxonul si lampile de control.
• Se verifica vizual starea exterioara in care se afla sistemul AIRBAG pentru conducator
si pasager.
• Se verifica functionarea si reglarea sterga-toarelor de parbrize ?i instalatia de spalare.
precum si instalatia de spalare a farurilor (daca aceasta exista), se completeaza
nivelul lichidului.
• Se verifica pozitia de repaus si integritatea Stergatoarelor de parbriz; se verifica unghiul
bratelor stergatoarelor.
• Se verifica functionarea trapei se curata sinele si se ung.
• Se aduce in pozitia initiala Indicatorul pentru Intervalele de Service.
• Se completeaza eticheta cu urmatoarea Inspectie Service si se lipeste pe stalpul usii
conducatorului.
• Proba de mers. control final.

Lichidul de frana se schimba  la fiecare 24 luni de zile.

Lucrari suplimentare
La fiecare 60.000 km parcursi
• inlocuirea cartusului filtrului de aer si curatirea carcasei, la autovehiculele cu un
rulaj mai mare de 60.000 km In doi ani (numai Passat).
• inlocuirea cartusului filtrului de aer curatirea carcasei pentru autovehiculele cu
un rulaj mai mare de 60.000 km in 4 ani (numai Golf, Bora, New Beetle si Polo).
• Inlocuirea bujiilor (pentru autovehiculele cu un rulaj mai mare de 60.000 km in 4
ani).
• Schimbarea filtrului de ulei de la cuplajul Haldex (4MOTION tractiune integrala,
motoare pe benzina) pentru autovehiculele cu un rulaj mai mare de 60.000 km in 4 ani.
• inlocuirea filtrului de combustibil (la motoarele Diesel 4 cilindri).
• Verificarea starii curelei trapezoidale multiple.
• Verificarea nivelului lichidului la servo-directie (nu la Polo).
• Verificarea nivelului lichidului de la cutia de viteze automata.
• Verificarea nivelului uleiului in transmisia cutiei de viteze automata.
• Se inlocuieste cureaua de d stributie si rola de intindere a curelei de distribute
(numai la Sharan cu motor Diesel).

La 90.000 Km parcursi, dupa care la fiecare 30.000 km parcursi

• Verificarea curelei de distribute de antrenare arbori cu came (numai la motoarele
pe benzina cu 4 cilindri.
La fiecare 90.000 Km parcursi
• inlocuirea cartusului filtrului de aer si curatirea carcasei pentru autovehiculele cu
un rulaj mai mare de 90.000 km in 3 ani (numai la Sharan)
• Se inlocuieste cureaua de distribute (numai GOIf, Bora, Passat, New Beetle si
Polo motoare Diesel Pumpe Diise).

La fiecare 100.000 Km parcursi
• Schimbarea fiitrului de ulei la cuplajul Haldex la vehiculele cu tracfiune integrala
(„4M0TI0N", motoare Diesel) la autove-hiculele cu un rulaj mai mare de 100.000
km in 4 ani.
La fiecare 24 de luni
• Schimbarea lichidului de frana.
• inlocuirea cartu§ului fiitrului de aer si curatarea carcasei, la autovehiculele care
au parcurs mai pu{in de 60.000 km intr-un interval de 2 (doi) ani (numai Passat).
La fiecare 120.000 Km parcursi
• Se inlocuieste cureaua de distribute si rola de intindere a acestuia (numai la
Passat, motor pe benzina cu 6 cilindri).
• inlocuirea curelei de distribute ?i a curelei care antreneaza pompa de injectie
(numai motoare Diesel in 6 cilindri).
• Inlocuirea curelei de distribute, de antrenare a arborelui cu came ?i a rolei de
deviere (numai la motoare Diesel 4 cilindri, nu Pumpe-Duse).
• inlocuirea curelei trapezoidale (daca exista) numai la Passa:.
La fiecare 180.000 Km parcursi
• inlocuirea curelei de distribute si a rolei de intindere a acesteia (numai motoarele
pe benzina 4 cilindri, 5 supape).
La fiecare 36 de luni
• inlocuirea cartusului fiitrului de aer ?i curatarea carcasei la autovehiculele care
au parcurs mai putin de 90.000 km intr-un interval de 3 ani (numai Sharan).
• inlocuirea flaconului de umflare a anve-lopei din setul de pana (in caz ca exista).
La fiecare 48 de luni
• inlocuirea cartusului la filtrjl de aer si curafarea carcasei la autovehiculele care
au parcurs mai putin de 60.000 km in 4 ani (numai la Golf, Bora si New Beetle §i
Polo).
• inlocuirea bujiilor (la autovehiculele cu un parcurs mai mic de 60.000 <m in 4 ani).
• inlocuirea fiitrului de ulei de la cuplajul Haldex (4MOTION tractiune integrala)
pentru autovehiculele care parcurg mai putin de 60.000 km (motoare pe benzina)
sau 100.000 km (motoare Diesel) intr-un interval de 4 ani.


2 comentarii: