Scrisoarea de transport CMR / Scrisoarea de trasura


Scrisoarea de transport CMR / Scrisoarea de trasura

Conform conventiei din 19 mai 1956 orice contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, cu vehicule, cind locul primirii marfii si locul prevazut pentru eliberare, asa cum sint indicate in contract, sint situate in doua tari diferite, dintre care cel putin una este tara contractanta, independent de domiciliul si de nationalitatea participantilor la contract.

Conform normelor ( 1829/ 17.10.2006 ) privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere la bordul vehiculelor care transporta marfa atat national cat si international trebuie sa fie present documentul de transport, adica scrisoarea CMR sau dupa cum se mai numeste scrisoarea de trasura.

Deci scrisoarea CMR trebuie intocmita atat pentru transportul national cat si pentru cel international.

Documentul de transport/ scrisoarea de trasura / CMR este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator, aceste semnaturi putand sa fie imprimate sau inlocuite prin stampilele expeditorului si transportatorului, daca legislatia tarii in care este intocmita scrisoarea de trasura o permite. Primul exemplar este pastrat de  expeditor, al doilea insoteste marfa si se returneaza conirmat de destinatar expeditorului, iar al treilea se retine de transportator.

Scrisoarea de trasura / CMR  trebuie sa contina urmatoarele date:
a) locul si data intocmirii sale;
b) numele si adresa expeditorului;
c) numele si adresa transportatorului;
d) locul si data primirii marfii si locul prevazut pentru eliberarea acesteia;
e) numele si adresa destinatarului;
f) denumirea curenta a naturii marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase, denumirea lor general recunoscuta;
g) numarul coletelor, marcajele speciale si numerele lor;
h) greutatea bruta sau cantitatea astfel exprimata a marfii;
i) cheltuielile aferente transportului (pret de transport, cheltuieli accesorii, taxe de vama si alte cheltuieli survenite de la încheierea contractului si pana la eliberare);
j) instructiunile necesare pentru formalitatile de vama si altele;
k) indicatia ca transportul este supus regimului stabilit prin prezenta conventie si nici unei alte clauze contrare.
2. Daca este cazul, scrisoare de trasura trebuie sa contina si indicatiile urmatoare:
a) interzicerea transbordarii;
b) cheltuielile pe care expeditorul le ia asupra sa;
c) totalul sumelor ramburs de perceput la eliberarea marfii;
d) valoarea declarata a marfii si suma care reprezinta interesul special la eliberare;
e) instructiunile expeditorului catre transportator cu privire la asigurarea marfii;
f) termenul convenit in care transportul trebuie sa fie efectuat;
g) lista documentelor remise transportatorului.

Scrisoarea de transport CMR de regula se completeaza / intocmeste  de expeditor in prezenta conducatorului auto / transportatorului.
Expeditorul este direct raspunzator de corectitudinea datelor inscrise in scrisoarea de transport.

In ceea ce priveste categoria informatiilor facultative, conventia prevede ca partile pot insera in scrisoarea de trasura orice alta indicatie pe care ele o considera utila. Din aceasta categorie putem mentiona: clauze privind penalitatile de intarziere la incarcare/descarcare, penalitati de intarziere la plata facturii de transport, clauze privind solutionarea litigiilor pe calea arbitrajului comercial, etc.

Transportatorul este răspunzător pentru pierderea totala sau parţiala sau pentru avariere, produse intre momentul primirii mărfii si cel al eliberării acesteia, cit si pentru întârzierea in eliberare.

DESCARCA: 






0 comentarii:

SOFER ANGAJAT NOU – JUSTIFICARE ISCTR ULTIMELE 28 ZILE

                   In situatia in care se angajeaza un nou conducator auto care nu isi poate justifica ultimele 28 zile in cazul unui control in trafic efectuat de ISCTR acesta trebuie sa aiba la el o declaratie pe propria raspundere legalizata la un birou notarial.
Exista un formular tip detinut de majoratiatea birourilor notariale prin care soferul declara urmatoarele: 

- ca nu a condus nici un autovehicul care intra in domeniul de aplicare al regulamentului 561/2006;
- ca isi asuma intreaga raspundere in legatura cu orice sanctiune aplicata intreprinderii referitoare la incalcarea regulamentului mentionat mai sus;

                   Daca de exemplu soferul este angajat cu data de 01.03.2013, declaratia se face pentru ultimele 28 de zile, adica 01.02.2013 – 01.03.2013.
                   In acest caz, in prima parte a zilei de 01.03.2013 soferul este preocupat cu instruirea preluarea autocamionului iar atunci pana la ora cand este introdus cardul( diagrama ) in aparatul tahograf trebuie emis un certificate de desfasurare a activitatii unde trebuie bifata optiunea “ a desfasurat o alte activitate in cadrul firmei” dupa care trebuie o perioada de repaus de 11 ore ( respectiv minim 9 ore pauza redusa ).
 
ARTICOLE UTILE : 


1 comentarii:

FOAIE DE CONCEDIU SOFER / CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII

Formularul numit si CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII  ( foaie de concediu sofer ) trebuie folosit numai daca din motive tehnice, obiective, prin inregistrarea tahografului nu se poate dovedi ca s-au respectat dispozitiile Regulamentului 561/2006, privind perioadele de conducere si timpii de odihna, inregistrarea fiind sursa principala in cadrul controalelor in trafic, astfel ca lipsa inregistrarilor fiind justificata numai in cazurile in care inregistrarea tahografului nu a fost posibila din motive obiective.

Conform notei nr 5 de orientare formularul de certificat nu este necesar pentru activitati care pot fi inregistrate de tahograf. Indiferent de circumstante, setul integral de inregistrari efectuate de tahograf, insotit de formular, daca este cazul, se accepta ca proba suficienta a conformitatii cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006 sau cu AETR, cu exceptia situatiei in care exista o suspiciune justificata.

Certificatul vizeaza anumite activitati din perioada mentionata la articolul 15 alineatul (7) litera (a) din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85, respectiv ziua curenta si cele 28 de zile anterioare.
Certificatul poate fi utilizat in cazurile in care soferul:

1. s-a aflat in concediu medical
2. s-a aflat in concediu, in cadrul concediului sau anual de odihna, in conformitate cu legislatia statului membru in care se afla sediul intreprinderii
3. s-a aflat in concediu sau in repaus
4. a condus un alt vehicul exclus din domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 561/2006 sau al AETR
5. a desfasurat o alta activitate decat condusul
6. a fost disponibil si in cazul in care inregistrarea acestor activitati cu ajutorul echipamentului de inregistrare a fost imposibila.

Casuta „concediu sau repaus” poate fi utilizata in situatia in care soferul nu a condus, nu a efectuat alte activitati sau nu a fost disponibil, nu s-a aflat in concediu medical sau in concediu anual, luandu-se in considerare, de exemplu, si cazurile de somaj partial, de greva sau lock-out.
Statele membre nu sunt obligate sa impuna utilizarea formularului in cazul in care lipsesc inregistrari insa, daca se cere un formular, trebuie recunoscută valabilitatea acestui formular standardizat. Pe de alta parte, insa, nu se impune niciun fel de formular pentru perioadele obisnuite de repaus zilnic sau saptamanal.
Formularul in varianta electronica si in varianta imprimabila, precum si informatii privind statele membre care accepta numai acest formular sunt disponibile pe site-ul:
http://ec.europa.eu/transport/road/policy/social_provision/social_form_en.htm.
Formularul este acceptat in toata Uniunea Europeana, in oricare dintre limbile oficiale ale UE.
Formatul sau standard îl face mai usor de ințeles, deoarece contine campuri predeterminate numerotate care trebuie completate. in cadrul transporturilor AETR se recomanda utilizarea formularului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (http://www.unece.org/trans/main/sc1/sc1.html).
Completarea tuturor campurilor din formular se face prin dactilografiere. Pentru a fi considerat valabil, formularul trebuie semnat atat de reprezentantul societatii, cat si de catre sofer, inainte de inceperea calatoriei. Pentru soferii care desfasoara activitati independente, soferul semneaza de doua ori, o data in calitate de reprezentant al societatii și o data in calitate de sofer.
Numai originalul semnat este valabil. Textul formularului nu poate fi modificat. Formularul nu poate fi semnat în alb si nu poate fi modificat prin adaugarea unor completari scrise de mana. Formularul se acceptă transmis prin fax sau in format digital dacă acest lucru este permis prin lege, in conformitate cu legislatia nationala.
Formularul poate fi imprimat pe hartie cu antet, respectiv cu sigla societatii si cu detaliile de contact ale acesteia, insa completarea campurilor in care se solicită informatii privind societatea ramane obligatorie.


DOCUMENTE ANEXATE :
DESCARCA
CERTIFICAT DE DESFASURARE A ACTIVITATII IN FORMAT WORD
NOTA DE ORIENTARE NR 5

2 comentarii: